Tulevaisuuden vihreä energiatuotanto ei olekaan niin vihreää
Tällä hetkellä yksi ajankohtaisimmista aiheista Suomessa on
ympäristöystävällisen mutta energiatehokkaan sähkön- ja polttoaineidentuotannon
takaaminen tulevaisuudessa. EU:n yhteisiä tavoitteita on kehittää uusiutuvia
energiamuotoja ja lisätä niiden käyttöä seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä.
Mutta mitä tällaisia vaihtoehtoja ihmiskunnalla on?
Puolueilla on omat ideologiansa siitä, kuinka hillitä ilmastonmuutosta tekemällä energiatuotannostamme ja liikenteestä ympäristöystävällisempää. Siitä huolimatta tiettyjä faktoja kukaan ei pääse karkuun: vihreä energia ei olekaan niin vihreää.
Suuressa nosteessa olevia aurinkopaneeleja ei voida alkuunkaan pitää niin ympäristöystävällisenä kuin maailmanpelastajat antavat ymmärtää. Niiden valmistuksessa käytetään syöpää aiheuttavaa piioksidia ja muita vaarallisia kemikaaleja. Maasta riippuen näitä sitten jopa viskotaan maahan, koska niiden asianmukainen hävitys on paneelien kierrätyksen tapaan liian kallista. Niin aurinkopaneeleilla kuin tuulivoimaloillakin on yhteistä kierrätysongelmien lisäksi pitkä hiilidioksidillinen takaisinmaksuaika. Vielä pidempi, mikäli kiinanpojat nämä instrumentit valmistavat.
Vihreästä energiatuotannosta puhuttaessa esillä on ollut myös puusta tehdyn etanolin käyttö polttoaineena. Tosi asiassa se ei kuitenkaan ole juurikaan fossiilisia polttoaineita parempi vaihtoehto. Viljasta valmistettu puolestaan voisi aiheuttaa nälänhätää, kun vehnäjauhot vaihtuisivatkin eurooppalaisten auton polttoainetankin täytteeksi. Kyllä maailmanpelastajia taas ollaan höynäytetty.
Uraani ydinvoimaloiden polttoaineena ei sekään ole paras vaihtoehto, varsinkin, kun tarjolla olisi torium; energiatiheämpi ja maankuoressa yleisempi radioaktiivinen alkuaine. Sitä nyt tuskin ketään viitsii edes tutkia sen enempiä, kun pojat eivät saa ydinkärkiä siitä värkkäiltyä. Ei vaikka osoitettaisiin, että toriumia käyttämällä saisimme hyödynnettyä maanalaisiin kapseleihin änkeämäämme ydinjätettä uudelleen energiatuotannossa. Merkittävä etu ympäristön kannalta on, että toriumin kohdalla ydinjäte on radioaktiivista ainoastaan 300 vuotta. Uraanin kohdallahan jälkisijoitusaikalukemat ovat vähintään kymmeniätuhansia vuosia.
Lopullinen ratkaisu energiatuotannollemme on kuitenkin ydinfuusio. Siinä on kyse päinvastaisesta reaktiosta kuin nykyisissä ydinvoimaloissa, ja siinä syntyy valtava määrä energiaa! Tämän toimivuudesta todisteena ovat taivaalla hehkuvat tähdet. Vielä ongelmana ydinfuusiossa on ollut sen toteutus Maassa, sillä se vaatisi jopa sadan miljoonan celsiusasteen lämpötilan, jolloin sähkö muuttuu plasmaksi. Tämä plasma ei saa koskea mihinkään, joten ympärillä pitää olla -269 asteeseen jäädytetyt magneetit.
Silloin kun vihreästä energiasta messuavilla maailmanpelastajilla on käytössään nämäkin faktat, on turha ostaa synninpäästö aurinkopaneelikaupoilla. Tuulivoimaloiden soseuttamat linnut ja ilmojen halki lentävät rakennusmiehet levätkööt rauhassa nyt toistaiseksi.
_______________________________________________________________________________
- Alpert Aro; 2022 Alpertin Aatokset, Forssan Lehti 13. 6.
LUE MYÖS KOKOPITKÄ ARTIKKELINI TULEVAISUUDEN ENERGIATUOTANNOSTA