Positiivinen palaute on valopilkku keskellä pimeyttä
Koronaviruspandemia, Putinin hyökkäyssota Ukrainassa, kasvavat kustannukset, korkeat hinnat, pakolaisvirta, Venäjästä johtuvat jännitteet - kaikki nämä asiat vaikuttavat jollakin tavalla meihin suomalaisiin. Listaan voisi lisätä rutkasti muitakin asioita, kuten huolen Olkiluoto 3:sta.
On siis ymmärrettävää, että nämä kaikki negatiiviset asiat ja niillä mässäilevät lööpit näkyvät psyykkisessä hyvinvoinnissamme. Jatkuvat kriisit vaikuttavat myös lapsiin ja nuoriin aiheuttaen ylimääräistä kuormitusta ja pahoinvointia. Nuorilla menee huomattavasti enemmän rahaa suoraan mopon tai nelipyöräisen vehkeen tankin täyttämiseen. Tämä jos joku aiheuttaa iästä riippumatta suunnatonta pahoinvointia.
Yksi asia on kuitenkin täysin ilmaista ja sillä on vaikutusta meidän kaikkien hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Se on positiivinen palaute. Ihmiset ja ihmisluonto perimältään haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Se että kehut, kannustat ja kiität tuottaa moninkertaisesti hyvää oloa kuulijalle ja myös itselle. Kolmessa K:ssa on positiivista voimaa!
Sen lisäksi, että nämä pienet asiat voivat piristää vaikkapa jonkun kurjaa aamua, se parantaa myös koulu- ja työyhteisön ilmapiiriä ja pienentää suorituskeskeisen ympäristön toksisuutta. Miksi siis positiivista palautetta on niin vaikea omaksua osaksi suomalaista kulttuuria?
Pimeyden keskeltä somen kautta pinnalle noussut psykoterapeutti Ville Merinen on auttanut monia nuoria ihmisläheisillä videoillaan. Videoilla hän puhuu avoimesti ja aidosti mielenterveydestä. Merinen kertoo, että hänellä on pyrkimys tehdä lähes päivittäin syvällistä ja suorapuheista, mutta kaikille ymmärrettävää sisältöä. Tavoite näyttää toimineen erittäin hyvin. Nimittäin terapeuttiville-nimimerkillä somessa esiintyvällä Merisellä on TikTokissa yli 85 000 seuraajaa ja Instagramissakin noin 45 000 seuraajaa.
Inspiroiva Merinen palkittiin tekemästään työstään, kun Mieli Ry myönsi lokakuussa Meriselle vuoden mielenterveyspalkinnon. Syyskuussa Merinen ilmoitti olevansa ehdolla kansanedustajaksi Pirkanmaan vaalipiirissä. Hän haluaa vaikuttaa etenkin mielenterveyden hoitojonojen lyhentymiseen ja henkilökohtaisena tavoitteenaan Merisellä onkin tehdä mahdollisimman paljon mielenterveyden eteen ja olla ensimmäinen mielenterveysministeri.
Ei kuitenkaan tarvitse olla psykoterapeutti, että tiedostaa positiivisen palautteen voiman. Kehu, kannusta, kiitä - eli kolme kovaa K:ta. Näillä kolmella K:lla on ihan oikeasti positiivista vaikutusta. Muistetaan siis myös käyttää niitä, kun nähdään pientäkin aihetta. Ne ovat valopilkkuja keskellä pimeyttä.